
Незабаром жителі та гості Прикарпаття святкуватимуть одне з найбільших християнських свят – Воскресіння Христове.
Головне управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області наголошує: щоб запобігти виникненню харчових отруєнь як в домашніх умовах, так і відвідуючи заклади громадського харчування, необхідно дотримуватись певних правил закупівлі, зберігання продуктів та приготування і споживання страв.
Тож подаємо до уваги наступні рекомендації:
– Купуйте харчові продукти в торгівельних мережах, спеціалізованих магазинах або на продовольчих ринках.
– Не слід купувати харчові продукти на стихійних ринках, вздовж автомобільних шляхів, «з рук».
– Купуючи харчові продукти, перевірте, чи не закінчилися терміни придатності, для цього потрібно уважно прочитати маркування.
– Не готуйте страви заздалегідь, кілька днів наперед!
– Правильно зберігайте харчові продукти згідно з рекомендаціями виробника!
– М’ясні вироби, кулінарні чи кондитерські вироби, а також молочні продукти зберігайте в холодильнику, де підтримується відповідний температурний режим.
– Перед приготуванням їжі ретельно вимийте руки з милом!
– Використовуйте окремі розроблювальні дошки та ножі під час приготування сирих та варених продуктів.
– Перед приготуванням сирі овочі та фрукти необхідно добре промити під протічною водою.
– Дотримуйтесь технології приготування страв (режимів запікання, тушкування чи смаження).
– Не зберігайте готові страви чи напівфабрикати при кімнатній температурі, адже це сприяє накопиченню в них мікроорганізмів.
– Готуючи багатокомпонентні салати чи кулінарні вироби, які не піддаватимуться повторній термічній обробці, використовуйте рукавички.
– Заправлені салати можуть зберігатися при кімнатній температурі не довше трьох годин.
– Кремові кондитерські вироби (торти, тістечка) зберігайте лише в холодильнику, дотримуючись термінів придатності.
– Якщо ви вирішили святкувати не вдома, то вибирайте тільки перевірені ресторани чи інші заклади громадського харчування з позитивними відгуками.
– Страви, які забрані додому з закладу громадського харчування, не придатні на наступний день, їх необхідно спожити того ж дня!
У випадку виявлення перших ознак гострого кишкового захворювання, таких як нудота, блювота чи діарея, необхідно негайно звернутись до закладу охорони здоров’я, самолікування небезпечне для вашого здоров’я.